Member of the Dermoshop Group

Konsertresa till det fascinerande Kina

Blåsorkestern Rajalan Puhaltajien Nuriso-orkesteri från Kuopio gjorde i oktober 2014 en oförglömlig konsertresa till Shanghai i Kina.

37 ungdomar i åldern 13-20 år samt 10-12 vuxna deltog i den en vecka långa resan, berättar Tarja Pitkänen, som var ansvarig för gruppens Mosho -försäljning.

Kuopio-orkestern blev inbjuden av sin vänskola Yang Jing Experimental School i Pudong i Shanghai. Ungdomarna uppträdde vid Jian Ping High Schools 70-års jubileumskonsert. Dessutom gav de två konserter i Shanghai United International School.

En fjärde konsert hölls för mer än tusen personer i Central Park i Shanghai. I publiken fanns också generalkonsuln vid finska ambassaden i Shanghai.

– Konserten bandades och miljontals människor såg klippet på ca en halv minut på TV-kanalerna i Shanghai den kvällen, berättar Pitkänen.

Konsertresan blev en möjlighet för alla i gruppen att för första gången stifta bekantskap med Kina och den kinesiska kulturen. Den kinesiska gästfriheten gjorde stort intyck på den finska gruppen. Gästerna behandlades med uppskattning och respekt.

– Allt var väl förberett. Vi behandlades som kungligheter! Inga större fadäser inträffade om man inte räknar med att vi försökte äta med pinnar hela veckan!

Dagarna var långa och fyllda med olika program. Gruppen hade tillgång till en buss med lokal guide hela veckan. Man besökte bl.a. TV-tornet Oriental Pearl Tower, Cheng huang templet, Silk Factory och ”Shanghais Venedig”, Zhu Jia Jiao.

Insamling av pengar gör skillnad

Ungdomsorkestern förberedde sig för resan i två år. Man jobbade flitigt för att samla in pengar eftersom resekostnaderna för en så stor grupp oundvikligen blir höga.

– De sista pengarna som samlades in fick vi genom att sälja Mosho -produkter. Mosho-produkterna, som vi hittade av en slump, togs mot på ett mycket positivt sätt.

Konsertresan som Rajalan Puhaltajien Nuriso-orkesteri gjorde till Kina är ett inspirerande exempel på vilka mål en grupp, som verkligen drar åt samma håll, kan uppnå. Alla kan göra det, vare sig det är en orkester, en förening eller en skolklass, genom att samla in medel kan man förverkliga ett gemensamt mål.